Stužková petice za záchranu dvou sakur v Polabinách

11.04.2016 18:23

Dnes zahajujeme stužkovou petici za záchranu dvou starých sakur před kulturním střediskem. dva staré stromy, jeden zraněný na kmeni, ale oba stále žijící a bohatě kvetoucí každé jaro mají ustoupit nové výsadbě. Úřady mají všechna povolení a nebýt dobrých lidí z kulturního střediska odnaproti, kteří se proti kácení ozvali, už by stromy byly skáceny. Ale stejně mají padnout hned po odkvětu .. a tak jsme se rozhodli vyzvat místní a kolemjdoucí, aby se za své stromy přimluvili. Myslíme si, že je to možné udělat tak, aby stromy zůstaly na svém místě a nová výsadba se o něco posunula. Ale k prosazení takové změny potřebujeme podporu -  bez hlasu veřejnosti to nepůjde.

Zvolili jsme netradiční metodu. Žádné dopisy, žádné maily, žádné SMS - žádný virtuální svět - reálné stromy a na nich stužky. Stužky a pentle, tkaničky a provázky, kterými by měli lidé vyjádřit, zda o ty stromy stojí. Čím více těch pentlí bude, tím větší je šance, že stromy zůstanou stát ... teď už záleží jen na lidech z Polabin i odjinud, zda bude dost těch, co budou vážit cestu ke stromu se svojí pentlí, aby si toho úřad všiml. To samozřejmě neznamená, že byste nemohli napsat na městský obvod svůj názor :-) .

A proč vlastně bojovat o dva staré stromy, když se jich kolem vysazuje tolik nových. Protože jsme přesvědčeni, že se má bojovat o každý strom, který někomu dělá radost a který má sílu dále žít. Protože takový strom si to zaslouží. Tak jako má smysl se brát o každého člověka, který si to zaslouží, bez ohledu na věk. 

Protože jsme přesvědčeni, že není správné, aby musely staré stromy zbytečně ustupovat novým, dokud mají ještě sílu žít. Protože každý strom si nese svoji historii a připomíná i historii lidí, kteří jej viděli růst a kteří s ním mají spojeny své vzpomínky.

Podpořte i Vy sakury v Polabinách svoji stuhou a pentlí - podpoříte tím nejen tyto dva stromy, ale dáte tím i najevo, že si přejete, aby měli úředníci a projektanti více pokory ke stromům, které jsou součástí našich životů. Udělejte si v době květu sakur procházku do Polabin se stuhou - mapu najdete dole.

Obrázek: kvetoucí sakury v Polabinách v minulém roce - ta vpravo má být skácena

Mapa: pozice sakur v Polabinách - poblíž gymnázia a Mozartovy ulice